Hoppa till innehåll

Topptipset

  • av
Måltipset

Topptipset går ut på att sätta alla åtta matcher på sin spelkupong. Svenska Spel väljer ut vilka matcher från varje Stryktips- och Europatips-omgång. Det liknar Powerplay, med skillnaden att Topptipset handlar om fotboll. Powerplay handlar om ishockey. På Svenska Spels Topptipset kan vinsterna bli höga, trots relativt liten radinsats. För den fotbollsintresserade är Topptipset ett utmärkt sätt att ge matcherna en extra krydda.

Hur fungerar Topptipset

I Topptipset ska du sätta åtta av åtta matcher. Det är precis så utmanande som det låter. Utbudet varierar men vanligen är det de intressantaste matcherna från Stryktipset och Europatipset. Precis som andra poolspel väjer du 1 för hemmavinst, X för oavgjort och 2 för bortaseger. Topptipset är en kortare och snabbare variant än Stryktipset. Det har varit populärt hos svenska spelare sedan det infördes.

Rätta Topptipset

Topptipset rättar du via Svenska Spels hemsida eller app. Det finns även mängder av sidor med liverättning och liveresultat. Där kan du följa de olika matcherna. En extra krydda är väl om du samtidigt ser någon av matcherna på en livestream. Samtidigt kan du hålla ett öga på de övriga resultaten. Efter spelstopp kan du få in på Svenska Spels sida och rätta resultaten. Även Svenska Spel har liverättning och -resultat.

Spela på fotboll på Svenska Spel

Den fotbollsintresserade har många spel att välja mellan hos Svenska Spel. Förutom Topptipset som vi går igenom här finns även Stryktipset, Europatipset och Måltipset. En annan fördel med många spel från Svenska Spel är att de går att spela tillsammans. När det är fler som är med och bidrar till insatsen, kan du lägga ännu mer kompletta system.

Vinster på Topptipset

Topptipset har ett så kallat rörligt vinstbelopp. Om fler har alla rätt, desto mindre blir vinsten. Detsamma gäller för det motsatta. Ju färre som har rätt desto mer i vinst. 70% av insatserna går till vinstmedel. De fördelas i en vinstgrupp. Om vinsterna per rad i denna vinstgrupp inte uppgår till minst 10 kr, övergår vinstsumman till rullpotten. Om ingen spelare har en vinnande rad går även denna vinstgrupp och summa till rullpotten.

Radinsatser på Topptipset

I Svenska Spels Topptipset kan du välja mellan 1, 2, 5 eller 10 kronor per enkelrad. Lägger du 5 kr i radinsats och prickar 8 rätt, multipliceras alltså utdelningen med 5 kr. Tänk även på att din insats vid sådana spel också kommer att multipliceras med fem. Topptipsets maximala insats är 20 000 kr per kund. När du väljer halv- och helgarderingar ökar också radinsatsen ordentligt.

När kan jag spela på Topptipset?

Under varje omgång av Stryktipset och Europatipset, erbjuds även Topptipset. Ibland kan även extra omgångar erbjudas med ett annorlunda matchombud. Vanligen kan du spela på Topptipset dagligen. De omgångar som körs tillsammans med Stryktipset och Europatipset, spelas en till två gånger per vecka. Tillsammans med Stryktipset på lördagar och Europatipset på onsdagar och söndagar.

Topptipset – regler och satsningar

Målet med Topptipset är att pricka alla åtta matcherna på din spelkupong. Svenska Spel väljer ut matcherna inför varje Stryktips- och Europatipsomgång. Topptipset har många likheter med Oddset Powerplay. Skillnaden är att man i Topptipset spelar på fotboll till skillnad från Powerplay. Där är det ishockey som gäller. Vinsterna kan bli höga med relativt låga insatser.

Radinsatser

På Topptipset kan du välja 1, 2, 5 eller 10 kr per enkelrad. Satsar du exempelvis 5 kr och prickar in 8 rätt multipliceras vinsten med fem också. Tänk även på att din insats vid sådana spel också kommer att multipliceras fem gånger. Det kan bli dyra kuponger. Max total insats på Svenska Spels Topptipset är 20 000 kr.

Lottning

Om upp till två matcher blir inställda eller försenade tillämpar Svenska Spel en så kallad tendenslottning. Det innebär att man lottar fram ett resultat. Lottningen tar hänsyn till de lagda oddsen. Ett resultat med lågt odds har större sannolikhet att inträffa en ett med högre. Om fler än två matcher inte kan avgöras inom spelomgången, återbetalas alla spelinsatser.

Systemspel

M-system, eller systemspel innebär att du satsar på flera enkelrader i samma spelkupong. Det betyder alltså att du garderar dig. Din insats kommer automatiskt bli högre än en krona. Ditt systemspels insats beräknas efter hur många garderingar du gjort och vilken radinsats du väljer. Du kan använda dig både av halv- och helgarderingar.

Spela tillsammans

Spela tillsammans är en populär funktion som fungerar med de flesta poolspel hos Svenska Spel. Du kan spela tillsammans med vänner och kollegor. Det ger möjlighet till högre insatser, samtidigt som det är en rolig social sak att göra. En annan variant är att köpa färdiga andelsspel hos spelläggare . Det går att göra både online och via spelombud.

Halvgarderingar

Halvgarderingar är när du använder på tecken per rad. Varianterna är 1X, X2 eller 12 på de åtta matcherna. Spelar du en krona per rad kommer en halvgardering kosta två kronor. En radinsats på 10 kr och fem halvgarderingar kommer kosta 320 kr. Trots det ökade priser är halvgarderingar ett bra sätt vid osäkra matcher.

Helgarderingar

När du helgarderar markerar du alla resultaten i en match. Du kan helgardera upp till sju matcher på Topptipset. Det garanterar ju minst 7 rätt. Om du helgarderar sju matcher med en radinsats på 5 kr blir kostnaden 10 935 kr. Det är inte alls säkert att den eventuella vinsten kan täcka upp för det beloppet. Helgarderingar är ett bra men dyrt sätt att säkra ett resultat där utgången är högst osäker.

Vinstutdelning

Precis som de flesta poolspel har Topptipset ett rörligt vinstbelopp. Ju fler som har rätt, desto mindre blir vinsten. Det motsatta gäller också. Om det är få som har 8 rätt, desto högre blir vinsten. 70% av insatserna går till de olika vinstgrupperna. Om vinsterna i denna grupp inte uppgår till minst 10 kr per spelare, faller vinstgruppen bort och hela vinstsumman övergår till den så kallade rullpotten.

Rullpott

Rullpott är en pott med pengar som kan återföras till spelarna efter beslut från Svenska Spel. Rullpotten skapas och byggs på från tipsomgångar med för liten vinst för varje enskild vinnare. Efterföljande spelomgång kan då innehålla en jackpot. Det ger betydligt högre vinstutdelningar och brukar locka till ökat spelande. Det är vi de här tillfällena du ska passa på att lämna in en kupong.

Vilka dagar spelas Topptipset?

Vid varje omgång Stryktipset och Europatipset spelas, brukar även Topptipset erbjudas. Dessutom kan Topptipset erbjudas med annorlunda matchombud vid andra tillfällen. Normalt kan du spela Topptipset varje dag. De omgångar som samkörs med Stryktipset och Europatipset spelas normalt på onsdagar, lördagar och söndagar. Spelstopp varierar lite efter när första matchen på kupongen startar.

Så spelar du på Svenska Spel Topptipset

Du kan välja på mellan 1, 2, 3, 5 eller 10 kr i radinsats. Stryktipset och Europatipset har endast 1 kr i radinsats. Din vinst ökar ju högre radinsats du har. Om radinsatsen är på 10 kr och du går och vinner, multipliceras vinsten med 10. Spelar du system multipliceras även detta med radinsatsen. När du spelar hos ett spelombud får kupongen inte understiga 2 kr. På Svenska Spel hemsida kan du däremot spela för endast 1 kr.

Tips och strategier

Topptipset är ett kunskapsspel där det gäller att du är påläst. Desto mer info du har, desto större är chansen att du lyckas pricka rätt. Kolla läget i truppen, stämningen och skadeläget. Hur brukar det se ut när lagen möter varandra ? Är matchen extra viktig för något av lagen? Du hittar all information du behöver på Svenska Spels hemsida och andra spelsajter.

Spelvärde

Utgångar i en match visas enligt ett odds. Exempel kan vara 1: 1.45 X: 2.10 2: 2.33. Det är spelbolagen sätter oddsen och de är ofta nära sanningen. Övriga spelare kan dock spela mer med hjärtat än med hjärnan. Ibland streckar de favoriterna, även när oddsen kanske säger något annat. Håll uppsikt för att hitta de matcher där oddsen talar emot spelfördelningen. Här kan du hitta spelvärde.

Hitta värdefulla spikar

Spelar du bara på favoriter blir det sällan några storvinster. Om du jagar de stora pengarna måste du hitta en rad som kan ge den. Det krävs lite mod och tur. Man måste få in en skräll eller två. Många gör kanske en helgardering där både odds och streckfördelning är jämna. Det gäller att hitta en match där du har möjlighet att sticka ut.

Vänta med att lämna in raden

Det finns anledning att vänta med att lämna in sin kupong. Det kan komma information nära inpå spelet som har en förutsättning att förändra resultatet. En nyckelspelare kanske avstår matchen eller någon annan avgörande omständighet. Om du väntar till in i det sista har du all möjlighet att få med de sista avgörande detaljerna.

Spela med PIX!

Ibland har du varken tid eller lust med att läsa på inför matcherna. Ett alternativ är att köpa ett andelsspel. Ett annat är att använda Svenska Spels funktion PIX!. Du hittar PIX! på Svenska Spel online. När du använder det behöver du bara ange hur mycket du vill satsa. PIX! tar sedan fram en rad utifrån odds, hur andra spelar och en liten del åt slumpen. Du kan sedan ändra i de rader som föreslås av PIX!.

Var kan jag spela Topptipset?

Topptipset går endast att spela via Svenska Spels hemsida, app eller deras utvalda spelombud. Samma sak gäller för Stryktipset, Europatipset och andra spel från Svenska Spel. Att spela online är smidigt och enkelt. Många spelar dock fortfarande via spelombuden. Det kan kanske vara något man gör när man ändå är ute i andra ärenden. Sedan är det fortfarande många som inte tagit steget ut i den digitala världen.

Spela Topptipset via Svenska Spels hemsida eller app

Det är enkelt och bekvämt att spela via Svenska Spels hemsida och app. Registrering och inloggning sker med hjälp av bank-id. Många kanske inte uppskattar den bristande anonymiteten. Men, det är ett krav för alla spelbolag som verkar under svensk licens. Efter att du registret konto och loggat in kan du sätta in pengar. Det görs via Swish, betalkort eller banköverföring. Därefter kan du spela på alla spel som Svenska Spel erbjuder.

Sammanfattning Topptipset

Topptipset är ett enkelt spel från Svenska Spel och här kommer en sammanfattning.

  • Du ska få åtta rätt på åtta spelade matcher.
  • Du streckar 1, X eller 3. Du kan halv- och helgardera.
  • Radinsatser på 1, 2, 3, 5 eller 10 kr.
  • Du kan köpa andelsspel och funktionen spela tillsammans.
  • Använd PIX! för snabbt, automatgenererat spel.
  • Topptipset kan spelas i stort sett alla dagar.

Spela Topptipset via spelombud

Fortfarande väljer många att spela hos sina spelombud. De är ofta kunniga och kan hjälpa vid tips och frågor. Hos spelombuden har du även möjlighet att se vilka andelsspel de erbjuder. De brukar även dekorera butiken med tidigare vinster. Att spela hos spelombud har en social aspekt också. Du kan träffa andra spelare, diskutera strategier och pågående spel.

Spelpaus och spelkoll

Svenskt Spel måste verka under svensk licens. Det innebär att bolag måste erbjuda spelpaus och spelkoll. Du kan exempelvis stänga av dig själv från spel. Värt att veta är att du då stänger av dig själv från alla typer av spel i Sverige. Det går inte häva avstängningen när den väl trätt i kraft. Om du gjort det av misstag får du hålla dig till utländska spelbolag under avstängningen.

Alternativ till Topptipset

Många privata aktörer har också alternativ som liknar Topptipset. Hos många av dem hittar du bättre vinstutbetalningar också. Hos alla som verkar i Sverige kan du som sagt registrera dig och logga in med bank-id. Du kan också sätta gränser för hur mycket du får sätta in och spela för. I princip alla privata spelbolag erbjuder generösare välkomstbonusar än Svenska Spel. Glöm däremot inte att kolla omsättningskraven. Jämför vilka som erbjuder bäst bonusar och vilka som har de bästa omsättningskraven.

Svenska Spels Topptipset

Topptipset passar alla fotbolls- och spelintresserade. Det är lätt att sätta sig in i men svårt att bemästra. Är du påläst och hittar de rätta matcherna, kan du vinna höga vinster med låga insatser. Samtidigt gäller bara 8 av 8 rätt. Ingen vinst utbetalas vid färre rätt. Svenska Spel Topptipset spelar du enkelt via Svenska Spels hemsida eller app. Du kan också spela det hos deras utvalda ombud. Lycka till!