Hoppa till innehåll

Stryktipset hos Svenska Spel

Stryktipset är ett pool-spel från Svenska Spel, precis som Topptipset och Europatipset. Det har introducerades 1934. För att vinna behöver 10 till 13 rätt. Det är troligen det kändaste spelet i Sverige och var en succé från start. Under den allra första omgången lämnades 650 00 kuponger in. Radinsatsen var från början 25 öre och en kupong innehöll 12 rader.

Måltipset

Hur man spelar Stryktipset

Det behövs knappast en förklaring till hur man spelar Stryktipset. Men vi gör det ändå. Det finns 13 matcher i Stryktipset på en kupong. Du ska gissa på resultatet. Valet är mellan 1 (hemmavinst), X (oavgjort) eller 2 (bortavinst). Man kan även göra halv- eller helgardering om man är osäker på resultatet.

Vad är halv- och helgardering?

En halvgardering är att spela på två resultat vid samma match. Du anger två tecken. Varianter som finns är 1-X, 1-2, X-2.  Vid en helgardering kryssar du 1-X-2. Det blir garanterat rätt på den matchen. Radinsatsen blir såklart dyrare ju fler halv- och helgarderingar du använder. Använder man många blir det ett mycket dyrt system att lämna in.

Vad kostar det att tippa?

Stryktipskuponger innehåller 13 matcher och kostar 1 kr per rad. Lämnar du in kupongen via Svenska Spels hemsida, räcker det att du bara spelar en rad. Hos Spelombud finns ett minimum på två rader. När man spelar system kostar det mer än 1 kr per rad. En halvgardering kostar 2 kr.  Den dubbleras för varje halvgardering. Helgarderingar kostar 3 kr och tredubblas.

Endast ett spel per vecka

Flera av Svenska Spels spel kan spelar flera gånger i veckan. Vissa kan till och med spelas varje dag. På Stryktipset gäller en spelomgång per vecka. Kupongen ska lämnas in senast 15:59 på lördag. Det är nästan traditionsenligt. Ibland händer det att Svenska Spel ändrar dag. Sådana händelser meddelas ut i god tid.

Spela med kompisar och kollegor

Spela Tillsammans är en spelform där fler kan gå ihop och på så sätt få möjlighet till större spel. Samla ihop kompisar eller arbetskollegor, skapa lag och läggspel. Ett annat alternativ från ditt spelombud eller andra spelproffs. Det är många som är duktiga på att lägga spel i Sverige. Kolla in de olika ombuden och köp andelar via Svenska Spel online eller hos ditt spelombud.

Ännu mer tips

Det kryllar av tips på nätet hur man ska göra för att vinna på Stryktipset. Vi vill inte vara sämre och här kommer några till. Spara inte på tecken när du spelar, drar till med några halvgarderingar åtminstone. Kolla upp hur det fungerar att reducera system. Lyssna på proffsen. Undersök oddsen hur folk spelar. Sist, men inte minst: Ha tålamod.

Gardera

Man ska aldrig spela för mer pengar än man har råd att förlora. Att inte göra några garderingar är lite att slänga pengarna i sjön. Det blir större vinstchanser ju fler du kan göra. Spela ihop med vänner och kollegor. Då kan ni lämna in större spel. Ett annat alternativ för att spela med stora system är att köpa andelar.

Lär dig hur man reducerar

Reduceringsverktyg finns i stora mängder på nätet. En hel del av dem är dessutom gratis. De kan vara till stor hjälp när du ska spela systemspel. Reduceringsverktyg och tjänster förbättrar och optimerar din kupong. Det ger både större möjligheter till att vinna samtidigt som det är snällare mot din plånbok. Kolla på olika reduceringsverktyg och jämför dem med varandra.

Kolla expertisen

Du kanske vill fylla i din egen kupong men det skadar inte att lyssna på experterna.  Svenska Spels hemsida, andra spelsajter och dagstidningar innehåller mycket information och statistik. Försök hitta några som verkar kunna matcherna och förstå spelet. Jämför dem med varandra. Utefter experttips kan du sedan göra dina egna val.

Vad säger oddsen och streckfördelningen?

Spelvärde kan du hitta när du jämför odds med streckfördelning (vad övriga spelar på). Det händer ibland att andra spelare kryssar stora och kända lag, även om oddsen kan tala lite emot dem. Där är det läge att gå emot streckfavoriten. Sådana spel kan potentiellt ge lite högre vinster. Titta alltid på streckfördelning och odds.

Ha tålamod

Man vill ju plocka in storvinsten direkt. Dessvärre är tålamod något man måste lära när man spelar på Stryktipset. Man vinner inte varje vecka, oavsett hur bra systemet. Det gäller att ge det lite tid och kontinuitet. Plötsligt, efter lite tur och skicklighet kanske det skräller till. De 13 rätten du får in då kanske räcker för att du ska gå plus resten av året.

System ger bättre vinstchanser

Man kan välja mellan att spela enkelrader och system i Stryktipset. Med enkelrader spelar men endast ett tecken per match. Du sätter antingen en 1, ett X eller en 2 per match. Det är alltså bara spikar. Det här kan betyda att du har högt självförtroende, är extremt påläst eller vet något som vi andra inte vet. Alternativet är att spela system. Några populära system är m-, r- och u-system.

PIX! – en expertfunktion från Svenska spel

Svenska Spel PIX! ersätter den tidigare Xperten. Den är bra om du inte har hunnit läsa på om veckans matcher men ändå vill lägga en rad. Välj bara att spela med PIX! Därefter levereras ett färdigt spel och du får bestämma hur mycket du vill spela för. Svenska Spels PIX! baserar sitt resultat med en kombination av odds, hur övriga spelar och lämnar en lite del åt slumpen.

Vinster på Stryktipset

På Stryktipset kan man vinna på 10, 11, 12 och 13 rätt. 65% av alla insatser delas ut som vinst. Utbetalningsprocenten och fördelningen ser ut som följer:

  • 40% av vinsten delas ut till spelare med 13 rätt.
  • 15% delas ut till spelare med 12 rätt.
  • 12% delas ut till spelare med 11 rätt,
  • 25% delas ut till spelare med 10 rätt.
  • 8% avsätts till en garantifond.

OBS: Finns det under 10 kr när vinstpengarna fördelats, lägg dessa i en pott för framtida Jackpot.

Var hämtar jag min vinst?

Vinster på upp till 20 000 kr hämtas hos ditt lokala spelombud, om du spelat på ett spelombud. Du behöver ha med spelkvitto och kupong. Om vinsten högre än 20 000 kr men mindre än 5 000 000 kr betalas vinsten ut till ditt bankkonto. Har du skrällt till och vunnit över 5 000 000 kan du kontakta Svenska Spel, om de inte hör av sig till dig först.